petak, 4. veljače 2011.

Cijela Bundesliga u siječnju potrošila manje nego Chelsea na Torresa

Dok ekonomska recesija ne utječe na potrošnju engleskih premierligaša, u Bundesligi su mjere štednje itekako na snazi. Najbolji pokazatelj toga jeste činjenica da su Bundesligaši na sve igrače koje su kupili ove zime potrošili manje novca nego što je Chelsea istresao Liverpoolu za Fernanda Torresa.

S druge strane, engleski su premierligaši ove zime potrošili preko 265 milijuna eura na nove igrače.

To ipak ne znači kako u Bundesligi nije bilo zanimljivo, iako nekih zvučnih dolazaka nije bilo. Najskuplji je transfer, tradicionalno, ostvario Bayern, koji je Hoffenheimu za Luisa Gustava platio 15 milijuna eura. Pozornost su privukli još neki Bayernovi transferi, poput odlaska Martina Demichelisa u Malagu nakon sukoba sa trenerima, te dosadašnjeg kapetana Marka van Bommela u Milan.

Felix Magath je pokazao simptome panike kada je u posljednjim trenucima prijelaznog roka doveo dvojicu iskusnih, ali već poprilično potrošenih igrača koji nikada nisu bili svjetske klase: Alija Karimija i Angelosa Charisteasa.

34-godišnji Karimi, kojega je Magath i prvi put doveo u Bundesligu 2005. godine kada je bio trener Bayerna, je potpisao ugovor do kraja sezone. Karimi se u prvom navratu nije proslavio u Bundesligi, pa kritičari smatraju da su još manje šanse da se to dogodi ovog puta.

Dovođenje napadača Angelosa Charisteasa je još čudnije. Ovaj napadač je postigao pobjednički gol za Grčku u finalu Europskog prvenstva 2004., ali mu je karijera od tada išla samo silaznom putanjom, pa za vrijeme boravka u slabašnom francuskom Arlesu nije uspio postići niti jedan gol.

S obzirom da se za mjesto u postavi Magathove momčadi već bore Raul, Huntelaar, Edu, Farfan i Gavranović, pa uz to i činjenicu da je Charisteas već više od tri mjeseca bez kluba, ovo je kupovina koju je doista teško razumjeti. Pozitivna vijest za navijače ovog kluba je da je nakon odlaska Ivana Rakitića dovedena zamjena u vidu mladog veznjaka iz Gane Anthonya Annana, koji je uspješno nosio dres norveškog Rosenborga.

Sezona iz noćne more za navijače i igrače Werdera nastavljena je kada su izgubili svog najboljeg strijelca Huga Almeidu, koji je u Bešiktaš otišao za samo dva milijuna eura. S obzirom da mu je bilo ostalo samo pola godine ugovora, generalni menadžer Klaus Allofs je želio zaraditi barem nešto novca na bivšem napadaču Porta, budući da su pregovori oko potpisa novog ugovora propali. Međutim, Werder je u svoje redove uspio dovesti tek dva neprovjerena igrača: brazilskog braniča Samuela i švedskog napadača bh. podrijetla Dennia Avdića.

Njemački 'vječiti drugi' Bayer Leverkusen, koji je i trenutno drugoplasirani klub na ljestvici Bundeslige, nije u siječnju doveo neka velika pojačanja, a otišao im je napadač Partick Helmes, čiju su karijeru u posljednje vrijeme obilježile ozljede, ali je ipak u 56 nastupa u dresu tog kluba postigao 28 golova. Za osam milijuna eura kupio ga je Wolfsburg kao zamjenu za Edina Džeku. U Leverkusenu bi još mogli požaliti zbog ove odluke, jer sada u momčadi imaju samo dva napadača - Stefana Kiesslinga i Erena Derdiyoka.

Wolfsburg je, kao i Schalke, izgledao panično u ovom prijelaznom roku ili se možda jednostavno nisu snašli sa 32 milijuna eura koje su dobili prodajom Edina Džeke. Novcem koji su dobili od prodaje bh. napadača doveli su osim Helmesa i bivšeg napadača Standarda Dieumercija Mbokanija, nogometaša Stoke Citya Sanli Tuncaya, Južnokorejca Koo Ja-Cheola, venecuelansko 'čudo od djeteta' Yohandrya Orozca, te iskusnog češkog veznjaka Jana Polaka. Veliko je pitanje tko će se od njih moći nazvati pojačanjem za momčad Stevea McClarena.

Borussia Dortmund, vodeća momčad Bundeslige, u svoje je redove dovela samo jednog novog igrača, 19-godišnjeg veznjaka drugoligaša Munchena 1860, Moritza Leitnera. Ipak, i on je odmah poslan na posudbu u Augsburg, no mogao bi biti važan kotačić u budućnosti momčadi Jürgena Kloppa.

Sedmoplasirani HSV nije ni kupovao ni prodavao igrače, a posebno su inzistirali na ostanku Ruuda van Nistelrooya, koji je želio još jednom obući dres madridskog Reala, iako ga se taj klub ne tako davno olako riješio.

Velikih promjena bilo je u 'seoskom klubu', TSG Hoffenheimu, koji je doveo pet novih igrača, ali je u isto vrijeme ostao bez njih čak osam. Neki od važnijih odlazaka su onaj napadača Demba Ba u West Ham, Luisa Gustava u Bayern, Christiana Eichnera u Köln, te Prince Tagoea u Partizan, dok su stigli Ryan Babbel iz Liverpoola, Bayernov dvojac Edson Braafheid i David Alaba, te Roberto Firmino iz Figueirensea. Trener Ralf Rangnick je izgubio strpljenje nakon prodaje Luisa Gustava, pa je do promjene došlo i na klupi ovog kluba.

Možda ipak najveće pojačanje ove zime uspio je dovesti Stuttgart, u čije je redove stigao 24-godišnji japanski napadač Shinji Okazaki. Japanac je u 41 utakmici za svoju reprezentaciju postigao 21 gol, a stigao je iz kluba Shimizu S-Puls i potpisao ugovor do 2014. godine. S obzirom da je Dortmundov Shinji Kagawa teže ozlijeđen i propustit će drugi dio sezone, Okazaki bi mogao biti prva japanska zvijezda u Njemačkoj ovog proljeća.

U svakom slučaju, svibanj nije tako daleko i brzo ćemo saznati kome se kockanje u ovom prijelaznom roku isplatilo, a kome ne, posebno zbog činjenice da je nekoliko velikih klupskih imena u borbi za ispadanje iz društva najboljih.

Izvor vijesti - euronogomet.com

Nema komentara:

Objavi komentar