srijeda, 3. studenoga 2010.

Koliko košta osvjetljenje Allianz Arene?

Ovom pogledu ne može niko odoljeti, kada Allianz Arena kompletno svijetli. Čak to oduševi Schalkeove i Werderove navijače. Ali koliko to košta?

Spektakl je čak toliko velik da vozeći na auto putu pored Allinaz Arene skrene pažnju zbog toga na tom mjestu ima puno saobraćajnih nesreća. Čak je došlo do toga da je zabranjeno brzo mjenjanje kombinacija boja na stadionu Bayerna. Kako je policija primijetila, da su se saobraćajne nesreće nagomilavale su se kada je Allianz Arena brzo mijenjala kombinacije boja. Zato sada nema kombinacija crveno/bijeela ili bijelo/plava. Ali koliko košta to osvjetljenje Stadiona?

Plaća li Bayern to od ulaznica za utakmicu? Koliko to košta Rekordnog Prvaka Njemačke? U svaki slučaj manje nego koliko se predpostavljalo. Bayern plaća osvjetljene 50 do 60 eura za svaki 1h osijavanja Arene. Kako kažu to je dovoljno da se ta svjetlost vidi sa Austrijskih planina. Tri sata osijavanja Arene košta 180 eura.

I veliki natpis na stadionu "Allianz Arena" svijetli. Tih jedanaest slova su velika po četiri metra. Osvijetljeni su bojama plavom ili bijelom. Da bi spoljašna fasada svijetlila moralo se razvući preko 100km kabla. Više od 1000 osvijetljenih jastuka ima na spoljašnjoj fasadi.

preveo: Emil

Nema komentara:

Objavi komentar