petak, 10. lipnja 2011.

Buchwald: "Usami je igrač poput Riberya i Robbena"

Takashi Usami kako se čini sve je blizi prelasku u Bayern. Zainteresovanost je bila prisutna već i u zimskim mjesecima, Bayern ima visoko mišljenje o njemu. Ali, sada Japanski stručnjak iznosti svoje mišljenje o 19-godišnjem Japancu.

Od srijede, Karl-Heinz Rummenigge je na odmoru: trosedmično opuštanje na Syltu. Najvažniji transferi su regulirani, također tokom praznika u obzir dolaze i telefonski pregovori s Nerlingerom vezom priprema za nadolazeću sezonu. Neuer, Rafinha i Petersen su tu, Boateng je još uvijek vruća tema, dok je dolazak Artura Vidala otvoreno pitanje. Šanse prelaska Čileanca na Allianz Arenu značno je umanjilo i produženje novog postojećeg ugovora s Alabom koji je trenutno na posudbi u Hoffenheimu, tačnije do 2015. godine...

Četvrto pojačanje kako izgleda neće doći niti iz Manchestera ni iz Leverkusena, već iz Gambe Osake: Takashi Usami! Slijedeće sedmice, transfer Japanca će se privesti kraju. 19-godišnji ima izlaznu klauzolu u ugovoru te ako želi može preći u Bayern. Uprkos ponudama iz Schalkea i Leverkusena, Usami svoju djevojku želi vidjeti u Minhenu. Ali, da li je Usami dovoljno dobar za Bayern? "Usami je jedan od najboljih talenata u zemlji. On je igrač poput Riberya i Robbena, iako ne igra na ovoj visokoj razini", izjavio je japanski stručnjak Guido Buchwald.

90-tih godina postavši svjetski prvak, četri godine je igrao u drest Urawe Red Diamondsa, dok je kasnije postao sportski direktor kluba kao i trener. Bochwald je što-više upoznat sa nogometnim tržištem u Aziji. Već ranije u 2011. godini Bavarci su pokazali interes za Usamia, još u vrijeme trening obuke u Dohi. "Tačno je da ga je Bayern promatrao", kaže 50-godišnjak, "Mogu reći samo da ih je ugodno iznenadio."

Kako je transfer i više nego medijska špekulacija. "Usami je ogroman talenat. Bzr je i može driblat s obje noge", Buchwald je opisao osobine 1,78-metarskog čovjeka. Usami nije "kopija Kagawe, on igra drugačiji stil", te pridodaje. "Uz malo sreće, on se može probiti kao i Kagawa."

Važnost: Prilagođavanje. "Japanci se savršeno prilagođavau na uvjete novog života. Dobar primjer su vam Kagawa iz Dortmunda i Shinji Okazaki iz Stuttgarta.. mogu se slobodno skoncentrisati i slobodno stati na zemlju.. Da li je Usami dovoljno dobar za Bayern ostaje pitanje. "Najvažnije je da igra, igra i igra", rekao je Buchwald: "Posudio bih ga na šet mjeseci. Ako bude išlo kako treba, onda gledati na drugačiji način stvari. Usami je dovoljno dobar da zamjeni Riberya i Robbena..." Bavarci su prvo oko bacili za Marca Reusa iz (Mönchengladbacha) i Ive Ilicevica iz (Kaiserslauterna)

Sada, predsjednici Bayerna su pokazali dovoljno smjelosti za ovakav eksperimenat. "Kod kuće Usami se dokazao, sada to želi i u Europi", kaže Guido Buchwald, "Ako sve bude teklo po planu, siguran sam da će imati sličnu karijeru kao i Thomas Muller.." Usami će u redove Bavaaraca najkasnije stići sredinom juna, dok će do tad on polako učiti riječi Njemačkog jezika.
Izvor vijesti - Preveo: Taba

Nema komentara:

Objavi komentar