srijeda, 9. veljače 2011.

Bosanski dragulj u Bayernu


U velikom broju mladih i talentovanih Bosanaca koji igraju u Njemačkoj, samo rijetki uspjevaju doći do dresa nekog od velikana njemačkog nogometa.

Dečko o kojem pišem ovaj tekst, prošlo ljeto je zaludio skaute Bayerna iz Münchena, te je od ove sezone član najvećeg njemačkog kluba. Radi se o mladom 12-godišnjem Berinu Brzoviću, dječaku koji će sasvim sigurno biti uzdanica Bavaraca u narednim godinama.

Brzović predvodi omladinski tim Bavaraca po broju asistencija, tako da ga već pojedini treneri ovog tima porede sa Zvjezdanom Misimovićem, koji je također prošao sve kategorije Bayerna. Ono što ga karakteriše je odlična igra sa obje noge tako da u potpunosti predvodi igru mladog tima Bayerna na svim turnirima u Evropi.

Berin je svoj nogometni put započeo u jednom lokalnom timu u blizini Münchena, Altenerdingu sa svega šest godina, a za mlade kategorije tog tima nastupao je do prošlog ljeta, kada stiže ponuda od Bayerna, koju su Berinovi roditelji prihvatili te smo tako dobili još jednog Bosanca u redovima bavarskog giganta.

Iako još mlad, Berin u svemu odskače od svojih vršnjaka te je sasvim zrelo odgovorio na pitanje, da li sebe vidi kao profesionalnog fudbalera: "Naravno da sebe vidim kao profesionalca. Iako sam još mlad shvatam šta profesionalizam znači i da ću vrhunski nivo igre dostići samo ako naporno treniram i ako budem dosta radio na treninzima."

Berin nema ni dileme za koju bi reprezentaciju nastupao u budućnosti: "Iako sam rođen u Njemačkoj, moja jedina želja je igrati za Bosnu i Hercegovinu."

Najveću podršku Berinu pružaju roditelji. Njegov otac Nermin za Berina kaže: "Mislim da sa puno rada Berin može uspjeti u fudbalu. Nadam se da će uz malo sreće i bez povreda i uspjeti u svojoj nakani da dostigne vrhunski nivo. Uglavnom, ima podršku cijele porodice kao i dosad."

Nadamo se da će Berin uspjeti u Bayernu, gdje je trenutno alfa i omega mladog tima,a poznato je da skauti Bayerna rijetko griješe u procijeni igrača.
Izvor vijesti - Sportin.ba

Nema komentara:

Objavi komentar