četvrtak, 21. srpnja 2011.

Usami I Čovjek za kamere

Japanac 19-godišnji Takashi Usami u četvrtak je u dresu svog novog tima napravio svoj debij, te predstavio se navijačima. Oko njega je bilo doslovno gomila kamera. Sva medijska pozornost je bila usmjerena samo u njega.

Novi dom novog igrača Bayerna sija radošću. Ipak, u utorak on je bio neutraliziran, zašto? Pa Usami protiv Hamburga nije zaigrai niti jedne minute. Ali, sve to se nadoknadilo u srijedu kada su ga nakon utakmice za treće mjesto takmičenja Lige Total Kupa protiv Mainza 05 opsjedalo gomila Japanskih novinara, te mu postavljali zaredom svi pitanja, na koja je odgovarao s prijateljskim osmjehom.

Tokom izvođenja jedanesteraca protiv mainza (7:6) Japanac je bio tu. Da se ukaže "Koan Usami" - ma nema šanse! Na istočnoj tribini navijači su ga slavili sa njegovim svakim dodirom lopte: "Usami, Usami!" Sasvim opravdano: Usami je po desnoj strani par puta naporavio odličan slalom protivnika. Zaista zabavno ga je bilo promatrati.

Nakon utakmice na putu doma čekao je taxi, i tu je cijela posada Japanskih novinara bila prisutna: kamermani, novinari, prevoditelji ma cijeli program. Ipak, Usami nije izustnuo niti jednu riječ, te nestao u svlačionici. Sve to je preuzeo kapetan Philipp Lahm.

Na pitanje, kako se Usami trenutno snalazi u klubu, odgovorio je: "Činjenica da je Usami dobar igrač je svima poznata", rekao je Kapetan Bayerna. "Potrebno mu je više vremena, jer uz nas nije proveo baš mnogo vremena. Ali njegove tehničke vještine, driblinzi već nagovještavaju da će postati dobar nogometaš", odgovorio je s osmjehom Lahm.

Pitanjem što tačno najviše voli kod njega kako kaže "njegovu tehniku", rekao je Lahm. "Njegova brzina prodora izazvana driblingom je upravo ono što je potrebno na vanjskim pozicijama."

Nedugo zatim za njega je bilo nešto lakše: vrata automobila se otvaraju, Usami izlazi iz auta, dok ga potom Japanski novinari dočekivaju kao zvijezdu Davida Beckama. "Volio bih da sam igrao malo duže", rekao je Usami nakon što je na terenu proveo svega 49. minuta. "Ako budem dobivao više prilika bit ću više ekipi od koristi i usavršavati svoje sposobnosti. Pokušati ću naći povezanost toga", rako je Usami, te s osmjehom izjavio: "Hvala, doviđenja!"

Kao što izgleda, postao je omiljenik njemačkih novinara. "Kad sam god pogledao oko njega su bili hrpa prevodilaca", rekao je suigrač Nild Petersen za Tz. "On pokušava svemu pristupiti prema pravilniku, što ga čini još jednostavnijim."

Izvor vijesti - Preveo: Taba

Nema komentara:

Objavi komentar