četvrtak, 14. srpnja 2011.

Pravilnik nogometne igre iz 1858. godine prodan za 881.250 funti!

Pravilnik Sheffiled FC (Foto: Sothebys) (Foto: Sothebys)
U četvrtak je na aukciji u londonskom Sotheby'su anonimni kolekcionar na aukciji kupio povijesni Pravilnik nogometne igre FC Sheffielda star 153 godine...

Za njega je platio točno 881.250 funti, a u kompletu je dobio rukom pisani pravilnik iz 1858., kao i njegovu tiskanu inačicu iz 1859. godine.

Dokument sadržava 11 pravila koja se danas smatraju utemeljujućima za sport koji je kasnije prerastao u nogomet. Neka od njih i dalje žive u pravilima modernog nogometa, poput neizravnoga slobodnog udarca, udarca iz kuta i funkcije okvira gola. Sadržava također i neka koja su s godinama izašla iz nogometa i udomaćila se u ragbiju, koji se izdvojio u drugi sport iz nogometa ondašnjih dana, poput dopuštanja odgurivanja rukama i obaranja suparničkog igrača. Jedno pravilo, međutim, najstrože zabranjuje držanje, odnosno povlačenje za majicu.

Najstariji pravilnik o nogometnoj igri iz FC Sheffileda, danas engleskog sedmoligaša, dali su na aukciju kako bi prikupili sredstva za opstanak kluba.

Očekivalo se da će pravilnik ostvariti i veću cijenu. Govorilo se o čak tri milijuna funti.

Lani je njegov košarkaški pandan u Sjedinjenim Državama prodan za tri milijuna eura.

Spominjalo se da su za dokument zainteresirani iz katarske kraljevske obitelji, koja ga je navodno imala namjeru izložiti tijekom Svjetskog prvenstva koje će Katarani organizirati 2022. godine.

Izvor vijesti - nogometni-magazin.com

Nema komentara:

Objavi komentar