srijeda, 9. veljače 2011.

Najava: Deutschland vs Italy - prijateljska

U čitavom nizu prijateljskih utakmica koje će se u srijedu igrati diljem svijeta, jedna od onih koja će privući posebnu pozornost igrat će se u Dortmundu gdje će Njemačka ugostiti Italiju...

Sudar dva svjetska nogometna diva dogodit će se na Signal Iduna Parku, istom stadionu na kojem su se susreli i posljednji put. Radilo se tada o dvoboju polufinala Svjetskog prvenstva 2006., a Italija je slavila nakon produžetka s 2-0 pogocima Fabija Grossa i Alessandra del Piera. Nekoliko dana kasnije ''azzurri'' su nakon jedanaesteraca u finalu srušili i Francusku i dokopali se svoga četvrtog naslova svjetskog prvaka.

Danas je situacija ipak znatno drugačija. Predstojeći okršaj izabranici Joachima Löwa dočekuju kao treća reprezentacija svijeta, dok su Talijani na lanjskom Mundijalu u Južnoj Africi doživjeli pravi debakl. Kao branitelji naslova su osvojili tek dva boda u skupini i završili natjecanje već nakon prvoga kruga. Izbornika Marcella Lippija je nakon toga na klupi zamijenio Cesare Prandelli koji pokušava ''azzurre'' vratiti na stare staze.

Obje reprezentacije su uspješno krenule u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2012. i nalaze se na vrhu svojih skupina. Nijemci su, pritom, ostvarili četiri pobjede u isto toliko nastupa u skupini, dok su Talijani skupili deset bodova u skupini C. Prijateljski ogled će im poslužiti kao jaka priprema za nastavak natjecanja sljedeći mjesec kada Njemačka dočekuje Kazahstan, a Italija ide na teško gostovanje u Sloveniju.

Prijateljski ogled će im poslužiti kao jaka priprema za nastavak natjecanja sljedeći mjesec kada Njemačka dočekuje Kazahstan, a Italija ide na teško gostovanje u Sloveniju.

Löw je za ogled s Talijanima pozvao jedno novo ime, 22-godišnjeg defenzivnog veznjaka Borussije Dortmund Svena Bendera. Prandelli je, s druge strane, također odlučio osvježiti momčad - premijerne su pozive dobili bivši brazilski U23 reprezentativac Thiago Motta, kojem je FIFA u ponedjeljak dozvolila promjenu nacionalne vrste, te Alessandro Matri (Juventus), Sebastian Giovinco (Parma), Antonio Nocerino (Palermo) i Christian Maggio (Napoli).

"Italija je velika nogometna nacija, ali trenutno ima svojih problema. Mnogi njezini igrači nemaju dovoljno iskustva što bi mogla biti naša prednost", istaknuo je sportski direktor ''elfa'' Oliver Bierhoff, dok je talijanski izbornik Prandelli kratko prokomentirao:

"Iako ne igramo za bodove, ovako jaka utakmica je važna zbog samopouzdanja. Volio bih igrati prijateljsku utakmicu protiv Njemačke svake godine."


Zanimljivosti:

• Njemačka i Italija dosad su odigrale 29 utakmica. ''Azzurri'' su pritom slavili 14 puta, ''elf'' u sedam navrata, dok je osam dvoboja završilo neodlučenm rezultatom.

• Najslavniji sudar ovih divova dogodio se u finalu Svjetskog prvenstva 1982. u Španjolskoj. Italija je pobijedila tadašnju Zapadnu Njemačku s 3-1 pogocima Rossija, Tardellija i Altobellija. Strijelac za Nijemce bio je Breitner.

• Talijani su posebno ponosni na činjenicu da nisu poraženi ni u jednom od pet dvoboja igranih protiv Nijemaca na Svjetskim prvenstvima. Tri su puta pobijedili, a dvaput remizirali.

• Posljednju su prijateljsku utakmicu ove reprezentacije odigrale u ožujku 2006. u Firenci. Italija je slavila s uvjerljivih 4-1.

• Njemačka je zadnji put pobijedila Italiju još 1995. u prijateljskom ogledu igranom u Zürichu (2-0).

Forma:

Njemačka:

REMI Švedska 0-0 (vani), prijateljska utakmica, 17. studenoga

POBJEDA Kazahstan 3-0 (vani), kvalifikacije za EP, 12. listopada

POBJEDA Turska 3-0 (doma), kvalifikacije za EP, 8. listopada

POBJEDA Azerbajdžan 6-1 (doma), kvalifikacije za EP, 7. rujna

POBJEDA Belgija 1-0 (vani), kvalifikacije za EP, 3. rujna

Italija:

REMI Rumunjska 1-1 (vani), prijateljska utakmica, 17. studenoga

POBJEDA Srbija 3-0 b.b. (doma), kvalifikacije za EP, 12. listopada

REMI Sjeverna Irska 0-0 (vani), kvalifikacije za EP, 8. listopada

POBJEDA Farski Otoci 5-0 (doma), kvalifikacije za EP, 7. rujna

POBJEDA Estonija 2-1 (vani), kvalifikacije za EP, 3. rujna

Vjerojatni sastavi:

Njemačka (4-2-3-1): Neuer – Lahm, Mertesacker, Badstuber, Schmelzer – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Özil, Podolski – Klose

Italija (4-3-1-2): Buffon – Cassani, Ranocchia, Chiellini, Criscito – Aquilani, Palombo, De Rossi – Rossi – Pazzini, Cassano

Izostanci:

Njemačka: Löw nije pozvao kapetana Michaela Ballacka koji se još uvijek nije dovoljno oporavio od ozljede. Neće biti ni Bayernova napadača Marija Gomeza kojeg bi u udarnoj postavi trebao zamijeniti klupski suigrač Miroslav Klose.

Italija: Prandelli ne može računati na ozlijeđenog napadača Manchester Cityja Marija Balotellija. U reprezentaciji je ponovno, nakon duge stanke zbog ozljede, kapetan i prvi vratar Gianluigi Buffon, baš kao i novi igrač Milana Antonio Cassano.

Nema komentara:

Objavi komentar