četvrtak, 13. siječnja 2011.

Ko je u sastavu protiv Wolfsburga? - "Ko ne"

U subotu, Bavarci gostujućom utakmicom kod Wolfsburga započinju drugi dio Bundesligaške sezone. Ipak, na Louis van Gaalu je sada teška odluka. "Moram napraviti pravi izbor, koji nije dio tim", rekao je on. To se naziva "pobrkan izbor", u prvm djelu sezone, toje bilo sasvim drugačije. Primjer, neki igrači su uprkos povredi sjedili na klupi. "To su bili mjeseci gdje sam morao napraviti pravi odabir. Ovo je nevjervatno."

U novoj godini, trener Bayerna će za prvu utakmicu takmičenja drugog djela na raspolaganju imati 17 igrača i dva golmana. Samo su Toni Kroos - (koji nosi gips na nozi) i Ivica Olić - (koji je operisao koljeno) su sa povredom. Edson Braafheid je bolestan i "potrebno mu je više pažnje", rekao je van Gaal. Tu je 19 igrača koji se ne bore samo za 18 mjesta u timu, nego i oni koji su tu u borbi za mjesto početnog sastava. Ali, fcbayern.de je napravio kratak odabir mogućeg sastava.

Provjera tima prije povratka za drugi dio sezone:

Golmani:

Između ostalog, početak drugog djela se odvija oko promjena pozicija. Louis van Gaal je prižio priliku mladom Thomas Kraftu za mjesto prvog golmana u utakmici protiv Wolfsburga. "Ipak, može se desiti da Butt stane na gol", reao je van Gaal, koji za Krafta kaže da ima odlične performanse za prvi tim. U njegovu kvalitetu tima je trener uvjeren. Ali, pitanje je: "Da li će se on moći nositi sa pritiskom? Da li je spreman, ili ne, možete znati samo ako mu pružite priliku."

Odbrana:

Philipp Lahm, ko drugi? Njemčki reprezentativac je samo jedan od onih koji nisu propustili nijednu od 88 ligaških utakmica, u prvom djelu sezone, kao jedini profesionalni igrač Bayerna, u prvom sastavu odirao je svih 27 utakmica, te je samo jednom bio zamjenjen. Za njegovo mjesto u prvoj utakmici drugog djela sezone se ne treba voditi briga.

Stoperi:

Holger Badstuber (lijevo) i Breno (desno) su u ovoj sezoni bili odsutni zbog povreda, iz toga razloga nisu ni igrali nikako zajedno kao štoperski tandem. Ali, u utakmici protiv Wolfsburga bi mogli po prvi put odraditi taj posao zajedn. Na pitanje o mogućem nedostatku iskustva kod 21-godišnjaka, Louis van Gaal je rekao. "To je glupost. Svaki igrač mora izvršavati svoju funkfžciju. Mislim da je najbolji stoper u Njemačkoj. Definitivno ću utakmicu početi s njim." Brazilac, Breno koji se oporavio od svoje povrede na kraju prvog djela sezone se sutalio u prvoj postavi, te se prema tome očekuje kako bi mogao imati priliku da zaigra protiv Wolfsburga. Ipak, tu je i Daniel van Buyten koji se polako vrača u tim, te također i Anatoliy Tymoshchuk, koji je u prvom djelu sezone svoj posao odrađivao "vrlo dobro", rekao je van Gaal.

Lijevi bek:

Odluka o tome ko će biti lijevi bek, vjerovatno se neće znati prije utakice protiv Wolfsburga. Da li će to biti Luiz Gustavo, Diego Contento ili Danijel Pranjic. U prvom djelu sezone Contento je veći dio bio odsutak zbog operacije prepona. Nakon toga, Danijel Pranjić se razvio u jednog od najboljih igrača u timu za tu poziciju, ali on je propustio trening kamp u Kataru zbog jake prehlade. Luiz Gustavo koji je od ove zime pridošlica u timu, je u test utakmici na poluvremenu zamjenjen sa Contentom, a na pitanje zadovoljstva njegovom igraom, on je odgovorio: "Vrlo sam zadovoljan. On će prvo mora prilagoditi našoj filozofiji što je to prije moguće. To nije lako. Ali, on će svakako igrat u timu. A sad, da li će igrati protiv Wolfsburga, to ne znam."

Vezni red:

Na mjestu u veznog reda može zaigrati i pridošlica Luiz Gustavo. To je najdraža pozicija svestranog brazilca, ali na toj poziciji ima vručeg protivnika, Mark van Bommela koji očekuje kako ima svoje mjesto kapetana u utakmici protiv Wolfsburga - (van Gaal: "mislim"), ali ko će mu biti partner na toj poziciji. Možda Bastian Schweinsteiger, koji također igra protiv Wolfsburga. Ali, da li je pozicija partnera sa Mark van Bommelom njegova najdraža pozicija? Da li će mjesto u timu dobiti Tymoshchuk i Andreas Ottl, ili pak Danijel Pranjić koji je također jedna od alternativa

Desni krilni:

Tu se postavlja ključno pitanje: Kako se u tim uklopio Arjen Robben? Nakon pola godine odsustva zbog povrede krilnog napadača, hoće li nakon povrede doboti priliku u prvom sastavu? "Postoji mogućnost. Ali, mislim da neće", rekao je trener, koji ga još uvijek ne želi izlagati pretjeranom pritisku. Tu je i Hamit Altintop - ("Dajem svoj maksimum u svakoj utakmici i pokušavam činiti stvari kako to želi trener.") Kako kaže i on će se također boriti za svoje mjesto u prvom sastavu. Tu je također i druga alternativa, Thomas Muller.

Pozicija '10':

U prvom djelu sezone, Schweinsteiger je igrao na poziciji '10', ali "on zahtjeva svoje mjesto u poziciji zadnje veznog", rekao je reprezentativac. Dakle, to je njegovo mjesto sada u timu. Postoji mogućnost da Muller bude igrao u špicu. Ali, tu je povratak Miroslav Klosea.

Lijevi krilni:

Franck Ribery. Francuz je na trening kampu ostavio svima dobar utisak. Bilo bi stvarno iznenađenje kada ga ne bi vidjelu od početka protiv Wolfsburga. Alternativa za tu poziciju su Müller i Pranjic.

Upitno mjesto u timu:

Mario Gomez i Miroslav Klose? Nakon što je u utakmici DFB-kupa protiv Stuttgarta zadobio povredu, on se dobro oporavio. "Gomez je danas bio svjež igrač, ali i Klose", rekao je van Gaal u srijedu, gdje je samim tim i igrao. "Ako Gomez u subotu bude svjež igrač, on je prvi izbog za napadača", koji je najbolji strijelac u prvom djelu sezone - (20 golova u 24 utakmice). Dakle, na svoje mjesto u timu vjerovatno može još uvijek računati, ali tu je također i povratak Klosea, koji je isto tako dostupan.
Izvor vijesti - Preveo: Taba

2 komentara: