utorak, 11. siječnja 2011.

Gustavo u Njemačkoj reprezentaciji?

Nakon transfera iz Hoffenheima u Bayern, za ne-Brazilca Luiz Gustava bi se mogao ostvariti i drugi veliki san. Da li bi on mogao uskoro biti pod palicom komande Joochim Loew u Njemačkoj reprezentaciji?

Od prije nekoliko dana nakon dolaska u Muchen, Luiz Gustavo je izjavio kako bi mogao zamisliti promjenu državljanstva svoje zemlje, te zaigrati u redovima njemačke reprezentacije.

"Po tom pitanju ćemo razgovarati lično sa Luiz Gustavom. Ipak, kako Bayern ulaže toliki novac za njega, to nam pokazuje njegovu klasu i vrijednost nogometaša", za 'Bild' je izjavio Oliver Bierhoff

Također i Theo Zwanziger prijedsjednik DFB kako kaže mogao bi zamisliti 15 milionsku zvijezdu Bayerna u orlovima. "Svako ko želi igrati za našu zemlju dobit će priliku."

Ipak, po zakonima Njemačke, strani državljanin koji želi obući dres Njemačke reprezentacije prije toga mora provesti 8 godina u Njemačkoj. Ali, u važnim slučajevima vlasti mogu izdati 'diskrecijsko državljanstvo', međutim i to ukoliko je to u javnosti interesa.


Da li bi mogao biti slučaj s Gustavom?

"Mora se najprije uzeti u obzir činjenica da li su igrači doista identificirani u njemačkoj, ili su samo u potrazi za novim sportskim objektima. Ukoliko se to ispostavi tako, mi nećemo imati potrebu za tim, jer mi imamo isuviše mnogo talenata", izjavio je Bierhoff.

"Morate izabrati svoju zemlju, a ne samo sportske aspekte", također je izjavio Zwanziger

Na početku san Gustava je bio da na SP 2014. godine zaigra za rodni Brazil. Ali, kako on nije pozivan za nastupe i bez pozicije u reprezentaciji, on stoga svoju priliku vidi u Njemačkoj?

"Ukoliko je problem želja, mi ćemo porazgovarati s Gustavom, a i sa Bayernom. Ipak, najvažnija je identifikacija s Njemačkom", pojasnio je Bierhoff.
Izvor vijesti - Preveo: Taba

Nema komentara:

Objavi komentar