utorak, 9. studenoga 2010.

Može li Bayern uloviti nezaustavljivu Borussiu Dortmund?

Vraća li se "BvB" na stare staze slave? Pogled na tablicu Bundeslige daje za pravo svima da Borussiu smatraju glavnim kandidatom za naslov prvaka ove sezone u Njemačkoj. Zadnji puta Borussia je uzela naslov u sezoni 2001/02. Nakon ovakvog starta u sezonu, ponovo se budi nada da bi pehar mogao otići u ruke "žuto-crnih".

Borussia igra neočekivano dobro i trenutačno ima 4 boda ispred drugo plasiranog Mainza, koji je također ugodno iznenađenje. Kada smo već kod iznenađenja, onda se sigurno možemo zapitati zašto se u kontekstu prvaka Njemačke ne spominje Bayern. Bayern je jako loše ušao u sezonu, trenutačno su deveti na tablici i to sa samo 16 bodova. No kao i svake godine, Bayern je najveći favorit za naslov pa tako i ove.

Imajući to na umu, većina Nijemaca, a i šire, Bayern još uvijek nisu otpisali, te smatraju da su "bavarci" još uvijek najveći konkurent Borussiji za naslov prvaka Njemačke. Pogledate li sljedeće slijedeće statističke podatke vidjet će te zašto se Borussija u ovom trenutku nalazi ispred Bayerna.

Borussia je uputila najviše udaraca na gol u cijeloj ligi, njih 190. Bayern je odmah iza njih sa 174 upućena udarca na gol. Borussia je stvorila najviše izglednih ili bolje rečeno "sto postotnih" šansi za gol, točnije 29 šansi. Bayern je stvorio 22 takve šanse u dosadašnjem djelu sezone.

Borussijini igrači sudjelovali su i 2644 duela što je najviše u Bundesligi ove sezone. Bayernovi igrači sudjelovali su u 2146 duela, što je najmanje u cijeloj bundesligi. Borussia ima najbolju obranu, primila je najmanje golova, samo 7. Njihov golman Roman Weidenfeller je 5 puta u 11 utakmica uspio sačuvati svoju mrežu.

Najviše golova za Borussiju zabili su vezni igrači, 17 golova od 27 koje su zabili ove sezone. Kod Bayerna je ta situacija puno lošija, njihovi vezni igrači zabili su samo 5 golova, no i sam Bayern zabio je dosta manje golova ove sezone, samo 15.

Borussia je dopustila najmanje udaraca na svoj gol, sam 111. U ovoj tablici, Bayern drži treće mjesto i svojim protivnicima je dopustio 116 udaraca na svoj gol. Borussia je osvojila 28 bodova do sada, u prosjeku 2,54 po utakmici. Za usporedbu, aktualni prvak Bayern u prošloj sezoni je u isto vrijeme, osvojio samo 19 bodova, 1,72 po utakmici.

Borussija je zabila najviše golova u ligi. U 11 utakmica, 27 komada. Najbolji strijelci su Lucas Barrios, 6 golova i Shinji Kagawa, 5 golova. Ove sezone Borussia je pobijedila u 6 utakmica zaredom na gostujućim terenima i tako postavila novi rekord lige. Takav niz još nitko nije uspio napraviti.

Uz sve to Borussija je normalno i najviše puta ove sezone pobijedila. Točno 9 puta i upisala samo jedan remi i poraz. Između ostalog pobijedili su u gostima svojeg najvećeg rivala Schalkea 3:1, te na domaćem terenu su svladali aktualnog prvaka Bayerna 2:0. Najveću pobjedu ove sezone ostvarili su protiv Kaiserslauterna, 5:0.

Autor članka: anton 1983

Nema komentara:

Objavi komentar