petak, 12. kolovoza 2011.

Sve demonstracije Bilićevog "autoriteta": Pranjić prva žrtva

Slaven Bilić odlučio je na primjeru Danijela Pranjića dokazivati svoj davno izgubljeni autoritet, a sve zbog toga što mu dosadašnji hrvatski reprezentativac nije pružio ruku nakon prijateljske utakmice s Irskom.

Pranjić je tim potezom izrazio nezadovoljstvo statusom u reprezentaciji, u kojoj Bilić ne nalazi mjesta za Bayernovog igrača, a time je i zauvijek zaključio svoju reprezentativnu karijeru, barem ako se pita aktualnog izbornika.

Naravno da je za dobru atmosferu u momčadi i na terenu važno da igrači poštuju i slušaju trenera, kako u nogometu tako i u ostalim sportovima, pa je Pranjić možda i zaslužio kaznu zbog narušavanja autoriteta. No, kako shvatiti izbacivanje standardnog igrača iz reprezentacije zbog odbijanja rukovanja i to uoči nastavka teških kvalifikacija za EP?

Za Bilića se Pranjić "žrtvovao" na lijevom beku

Pranjić je za mladu selekciju Hrvatske igrao od 2002. godine, a 2004. je debitirao baš protiv Irske koja je slavila s 1:0. Čekao je Pranjić dvije godine da se vrati u hrvatski dres, a od tada je skupio 39 utakmica. U tom je razdoblju Pranjić ostvario vrlo uspješnu karijeru u Osijeku, Dinamu i Heerenveenu, gdje je bio i jedan od najboljih strijelaca nizozemskog prvenstva. Njegove ofenzivne sposobnosti nikako nisu mogle doći do izražaja u reprezentaciji gdje je uporno guran na poziciju lijevog beka. Njegove predstave iz Heerenveena izostale su i u dresu Bayerna jer je i tamo igrao istu poziciju kao za Hrvatsku, a ponekad čak i zadnjeg veznog.

"Cijelu karijeru igrao sam lijevog igrača sredine terena. Bolje se osjećam u vezi, tada igram sve, i obranu. Tako je i u dresu reprezentacije. Uglavnom, sve se svodi na to da više mogu dati prema naprijed nego prema natrag", često je znao naglašavati Pranjić, ali treneri ga obično nisu slušali.

Po dolasku u Bayern, Pranjić se ponadao kako je time osigurao i mjesto u prvih 11 kod Bilića, no izbornik je prednost davao Striniću. Uoči utakmice Hrvatske i Izraela Danijel je rekao: "Normalno da očekujem da ću startati, zato sam i tu. Igram u Bayernu, zajedno s Olom, u jednom od najvećih klubova u Europi. Zašto ne bih očekivao da ću startati?".

Bilić ima veliko iskustvo s nedisciplinom, ali nikoga do sada nije izbacio

Sve je to Pranja pretrpio, prilagodio se svim uvjetima i pozicijama samo kako bi igrao, a svejedno je postao jedan od podcjenjenijih hrvatskih nogometaša. Izbornik je ovom posljednjom odlukom pokazao koliko ga cijeni jer za razliku od ostalih standardnih reprezentativaca, koji su drastičnije prekršili pravila ponašanja, Pranjić je najgore kažnjen.

Bilić je u dva mandata na klupi Hrvatske već skupio veliko iskustvo s nedisciplinom igrača, ali gotovo ih je svaki put kažnjavao tjeranjem s priprema ili privremenom suspenzijom, i to za prekršaje puno veće od odbijanja rukovanja sa stručnim stožerom.

Pred prvu kvalifikacijsku utakmicu s Rusijom 2006. godine Bilić je iz Čateža potjerao Darija Srnu, Boška Balabana i Ivicu Olića koji su do ranih jutarnjih sati tulumarili u zagrebačkom klubu "Fontana", a trebali su biti u svojim sobama od 23:30. Bilić ih je poslao kući, a umjesto njih nikoga nije zvao. Bio je to prvi Bilićev izazov nakon preuzimanja kormila reprezentacije. U jesen 2009. hrvatski reprezentativci imali su kolektivnu slobodnu večer koju su proveli zajedno u istarskom mjestu Funtani bez nadzora stručnog stožera. Bilić je stao u njihovu obranu kada su u javnost procurile fotografije pijanih igrača kako se vraćaju u hotel. Bio je to kraj kvalifikacijskog ciklusa za SP 2010. godine koji je za Hrvatsku bio neuspješan. Nešto kasnije, Bilić je priznao da fotografije ne lažu te je ukorom kaznio dvojicu igrača. Iz kampa je potjerao Šimunića i Križanca, za koje je samo rekao kako su prekršili pravila ponašanja. Posljednji u nizu bio je Domagoj Vida koji je prije nekoliko mjeseci sudjelovao u tučnjavi tijekom izlaska s prijateljima, a Bilić ga je kaznio izbacivanjem s popisa za utakmicu Gruzijom.

Izvor vijesti - index.hr

Nema komentara:

Objavi komentar