četvrtak, 26. svibnja 2011.

Olić: "Na pravom sam putu"

Ivica Olić duboko udahne: "Kada mi je potreban odmor, kažem", odmah je u blizini Thomas Wilhelm. Ali, Olić je napravio izvarednu gestu, te na reha' testu pokazao kako je spreman da povrati svoje mjesto u početnom sastav. Wilhelm je zavezao dugi gumeni konop oko struka profesionalca Bayerna. Olić je potom uhvatio sprint, ali ne dovoljno dobro, zastao je..

Sedam mjeseci nakon povrede i oštečenja meniskusa i hrskavice u lijevom koljenju, on se polako oporavlja. Potom je boravio uzastopno u teretani, da bi se prije dvije sedmice vratio na teren. Sada, on je odradio svoj prvi trening s loptom. Olić još uvijek trenira, iako je službeno na odmoru.

"To je moj program s kojim želim ići u korak", izjavio je Hrvatski reprezentativac za fcbayern.de. Punih sedam mjeseci, svu svoju koncentraciju je usmjerio ka reha' test. "Svaki dan sam trenirao da bih bio spreman za početak slijedeće sezone." Prvo je hodao sa štakama, naučio užurbano hodat stepenicama gore dole. "Svakog dana sam imao nešto novo. Svaki napredak mi je bilo motivacija", kaže on, te dodaje: "Sada je zabavno. ponovno mogu zaigrati, uskoro ću imati puni dohvat s loptom. Sada sam tu, na treningu."

Po prvi put promjene smjera:

Izdržljivost i eksplozivna snaga trenutno su u centru programa rehabilitacije. U četvrtak Olić je trenirao s gumenim konopima, preskakanje mini-prepona. U 60.minuta treninga, olić je po prvi put trenirao u oba smjera. Do sada, Olić je sve to izvodio ali samo u jednom smjeru. "Danas, mogu se smijati onome što sam radio prije dvije sedmice. To je sporo teklo. Danas sam trenirao uz brzinu, upornost, ponovno mogu mjenjati smjer", rekao je Olić. "Svaki dan primjećujem napredak. Problemi sa zglobom nakon operacije više ne postoje. Koljeno je oke, ne boli me više."

Aktivan odmor:

Dvije sedmice Olić uzastopno radi, također predah ne uzima ni za praznike. Prema riječima i uputama trenera, on mora malo usporiti. "Ivica je najveći profesionalac. On bi volio da trenira pun 24 sata. Ali, on mora malo usporiti. Ponekad je također važno uzeti predah. Bez predaha niko ne može postići vlastiti cilj."

A taj cilj je 1.julam početak treninga: "Ovo je sasvim realno. Trenuitno, moći ćemo unaprijediti 14 dana u odnosu na plan koji je postavio kirurg", izjavio je Wilhelm koji je siguran da će Olić uspjet u namjeri povratka na trening zajedno s saigračima. Paralelno s tim, on nastavlja pojedinačan trening.

Umoran, ali sretan!

"Na pravom sam putu", rekao je Olić, koji je bio vidno iscrpljen, na treningu trčanja. "Samo 20 sekundi, vi odlučujete", rekao je Wilhelmi. Olić nije oklijevao nimalo, ponovno je počeo trčati od same nule. "Umoran sam, ali i sretan. Ovo su sada moje utakmice", izjavio je Olić prije nego što bude ušao u produžetke. Dakle, još uvijek mu je na programu pola sata treninga u teretani.

Slike sa treninga Ivice Olića pogledajte ovdje
Izvor vijesti - Preveo: Taba

Nema komentara:

Objavi komentar