srijeda, 12. siječnja 2011.

Šta donosi Robben i njegov povratak


München - U zimskoj stanci je Louis van Gaal darovao "Säbener" ulici konfuziju. Trener Bayerna je najavio dolazak novog igrača za drugu polovicu sezone - igrača koji će pomoći klubu u ofanzivi.

Novinari su pali na riječi holanđanina, na lude špekulacije, kada je za kratko vrijeme trener otkrio ime vrhunskog igrača: Arjen Robben.
Izjava holanđana se može shvatiti ovako:Robben se može, nakon teške ozljede mišića, koju je zadobio na zadnjem svjetskom prvenstvu u JAR-u, te nije odigrao ni minutu u jesenjem dijelu Bundeslige za Bayern, smatrati kao novopridošlica van Gaala.

Sa Robbenom će Bayern pokušati da nadoknadi zaostatak za ekipom Borussije iz Dortmunda. No kako će se krilni nogometaš uklopiti sa Gomezom ostaje pitanje?
Zbog superforme njemačkog nacionalnog napadača, Gomeza, uspješni model iz prošle sezone je u opasnosti. bundesliga.de uspoređuje i analizira FCB sa i bez Robbena, koje promjene se očekuju u odnosu na prvi dio sezone.

Iako je Gomez u prvom dijelu sezone pokazao svoju pravu formu, onu iz Stuttgarta, i zabijao golove kao na filmskoj traci, "zakačen" je bio samo u napadu. U prvoj polovici 2010. god., Bavarci su pogađali u prosjeku 2,2 puta po utakmici, a od augusta prosjek je samo 1,8 pogodaka po utakmici. Na udaru se našlo, 8 bodova manje nego u istom periodu prošle godine, iako je Gomez pogađao mreže 12 puta.

Broj udaraca na gol u dva razdoblja bio je gotovo identičan - ali tačnost udaraca (54% - 44%), i šanse za preokret (19% - 15%) su puno veće za razdoblje sa Robbenom. S Nizozemcem na terenu je napad Bavaraca puno sigurniji. Primjetno je da, posebno kad je na protivničkoj polovici tačnost pasova ekipe (77% - 80%) se smanjuje . To ukazuje na više riskiranja kad je u pitanju igranje u napadima.


Veći broj driblinga (380 - 348) i veći uspjeh (59% - 53%) podržava činjenicu da je igra s Robbenom u timu brža i ekipa je odlučnija naprijed. Dubinska dodavanja su igrana brže, dok su se "Cross-dodavanja" mogla vidjeti tako često.

Uzbudljivo je sada sa kojim sistemom igre će se van Gaal uhvatiti u koštac u drugom dijelu sezone. Hoće li i dalje vjerovati špicu Gomezu i hraniti ga sa ubačenim loptama sa strane, ili se vraća na sistem koji je bio temelj uspjeha prošle sezone?
U drugoj polovini sezone Robben je bio ubjedljivo najbolji igrač Bayerna, i ujedno najbolji strijelac sa 12 golova. Tek ga je Müller pratio sa 8 golova.

Ali Robben nije bio samo igrač koji je sam odlučivao utakmice, nego je bio i veoma važan timski igrač. On je imao 8 asistencija, te je pomogao, između ostalog, i Mülleru da se probije (8 golova u tom periodu). Ove polusezone je Müller također drugi najbolji strijelac tima, ali samo sa 4 pogotka. Možda će povratak Robbena i njegovih driblinga, biti znak za najboljeg strijelca zadnjeg SP da se vrati u pogon.

Umjetnost za van Gaala će sada biti Robbenova brzina, njegovi driblinzi, kao i hladnoća postizanja golova, a Gomez bi trebao biti manje pod pritiskom. Ako Robben bude imao tendencije da se preseli u kazneni prostor protivnika, tada bi igrao špic važnu ulogu. Ali ako Robben i Ribery budu igrali na krilima "nenormalno" dobro, i budu našli pravu ravnotežu između solo prodora i ubacivanja u kazneni prostor za napadače, biće to "nema dalje". A onda ni bundesligaški naslov ne bi trebao više biti nemoguć.
Izvor vijesti - Preveo: Muhamedlj

Nema komentara:

Objavi komentar